بلوتوث یک استاندارد صنعتی برای شبکههای شخصی بی سیم میباشد که با عنوان استاندارد IEEE 802,15,1 نیز شناخته میشود. این شبکه در حوزهٔ رایانههای شخصی و لوازم الکترونیکی شخصی مانند گوشیهای تلفن همراه، دوربینهای دیجیتال و پیدیایها (Personal Digital Assistants) کاربرد دارد و راهی امن، ارزان قیمت و در دسترس عموم برای انتقال بیسیم اطلاعات بین دستگاههای دیجیتال از راه بسامد رادیویی برد کوتاه فراهم میکند.
موارد استفاده از تکنولوژی بلوتوث متعدد است، از شایعترین آنها می توان به تلفن همراه اشاره کرد، با وجود این تکنولوژی در ساختار تلفن همراه شما می توانید ارسال و دریافت داده را به راحتی انجام دهید برقراری اتصال بین هندزفری و تلفن همراه نیز یکدیگر از موارد استفاده است.
تاریخچه بلوتوث
ایده اصلی ایجاد سیستم ارتباطی یکپارچه بین وسایل الکترونیکی با یک استاندارد کلی در سال ۱۹۹۴ توسط شرکت موبایل Ericsson ارائه شد. جالب است بدانید ریاست این پروژه انقلابی را زنی ایرانی به نام ماریا خرسند بر عهده داشت. ماریا خرسند در زمان مدیریت خود در شرکت اریکسون سوئد، مدیریت این پروژه را به عهده گرفت و به او لقب مادر معنوی تکنولوژی بلوتوث داده شد. ماریا خورسند در سال ۱۹۵۷ (۱۳۳۶) در شهر ساری، متولد شد. او در سال ۱۹۷۵ به لس آنجلس مهاجرت کرد و فوق لیسانس کامپیوتر خود را از دانشگاه فولرتون (Fullerton) کالیفرنیا گرفت و در دهه ۸۰ نیز مقیم سوئد شد.
کلمه بلوتوث ریشه دانمارکی دارد و از نام پادشاه دانمارک در سالهای ۹۴۰ تا ۹۸۶ گرفته شده است. نام پادشاه دانمارک در آن زمان Harald Blaatand بود. کلمه Blaatand پس از انتقال به زبان انگلیسی به شکل Bluetooth تلفظ شد. در زمان حکومت Harald Blaatand دانمارک و نروژ در جنگ های مذهبی با هم مشکل داشتند و این پادشاه توانست این دو کشور را با یکدیگر متحد کند و از آن پس شهرت زیادی کسب کرد.
پنج شرکتEricsson ،Intel ،Nokia ، IBM و Toshiba توانستند گروهی را تشکیل دهند به نام Bluetooth (Special Interest Group) SIG با تشکیل این گروه موفق به پایه گذاری استاندارد مورد نیاز بین وسایل الکترونیک شدند. تکنولوژی بلوتوث هم مانند هر تکنولوژی دیگری رفته رفته توسعه پیدا کرده است و امروزه بزرگ و کوچک، پیر و جوان اکثریت مردم از بلوتوث و نحوه کارکردن با آن آگاه هستند. بسیاری از گوشیهای تلفن همراه، دوربینهای دیجیتالی و پرینترها و ... مجهز به این فناوری هستند.
بلوتوث چگونه کار می کند ؟
یکی از جالب ترین نکات درباره این استاندارد روشی است که وسایل مجهز به تراشه های بلوتوث به طور خودکار یکدیگر را تشخیص می دهند، ارتباط برقرار می کنند و داده ها را به دستور شما یا بدون دخالت شما انتقال می دهند.
در خصوصیات بلوتوث یک ارتباط رادیویی با برد کوتاه تعریف شده است. این استاندارد هم چنین یک برد متوسط ۱۰۰ متری را تعریف کرده است، اما به ندرت به کار می رود، چون به توان التریکی و هزینه بیشتری نیاز دارد.
هر وسیله بلوتوث حاوی یک تراشه فرستنده / گیرنده مربعی ۴ سانتیمتری است که در باند فرکانس رادیویی (ISM (Industrial Scientific Medical یا صنعتی، علمی، پزشکی از ۴۰/۲ گیگاهرتز تا ۴۸/۲ گیگاهرتز عمل می کند. سازندگان و طراحان این فرکانس را بدین لحاظ انتخاب کردند که در سراسر جهان به رایگان در دسترس است و محدودیتهای داشتن مجوز را ندارند. باند ISM به ۷۹ کانال تقسیم می شود که هر کدام پهنای باند یک مگاهرتزی دارند که این باند رایگان است. بلوتوث از لحاظ نظری پهنای باند یک مگابایت در ثانیه را دارد، که سرعتی نزدیک به ۷۲۳ کیلوبیت در ثانیه است. این سرعت خیلی بالا نیست، اما برای انتقال داده ها بین وسایل دستی و دسترسی به اینترنت کاملاً کافی است.
کاربردهای بلوتوث
1. ایجاد یک شبکه بیسیم برای رایانههای رومیزی با پهنای باند کوچک
2. تجهیزاتی مثل صدابَر (میکروفون)، صفحه کلید، موشواره و چاپگر
3. شبکه بیسیم لن (بلوتوث فروش زیادی در تلفنهای سلولی داشتهاست که آنها را قادر به ایجاد ارتباط بین رایانهها و پیدیایها و هندزفریها و دیگر دستگاهها، میکند و به این ترتیب یک شبکه بیسیم لن را ایجاد میکنند.)
4. انتقال فایلها (مثل فایل تصویری، صوتی و غیره) بین گوشیهای موبایل و پیدیایها و رایانهها از راه اوبکس
5. هندست بلوتوث برای گوشی موبایل و اسمارتفونها
6. دستگاههای اندازهگیری و تست
7. ابزارهای پزشکی
8. گیرندههای جیپیاس
9. اتومبیل و استفاده بهعنوان هندزفری تلفن در آن
10. کنترل از راه دور تلویزیون به جای اینفرارد
11. وسایل کمک شنوایی
12. پلیاستیشن ۳ و Nintendo Revolution از بلوتوث برای اهرم کنترل خود استفاده خواهند کرد.
13. و ...